Hartige Recepten Recepten Soepen
Oud Hollandse Erwtensoep
29/10/2015
0
, ,
erwtensoep-met-roggebrood-en-spek

Echte hollandse erwtensoep of snert maak ik eigenlijk maar 1 keer per jaar. Meestal als de klok een uur terug gaat en het buiten kouder begint te worden. Deze stevige maaltijdsoep is ideaal om in grote hoeveelheden te maken, een dag later lekker op te eten en de rest in te vriezen voor een volgende keer. Zo heb ik voor een hele winter genoeg en hoef ik maar 1 middag in de keuken te staan. Het recept is dan ook voor ruim 10 liter erwtensoep dus ik hoop dat je een grote soeppan hebt.

Recept voor erwtensoep

Keukenbenodigdheden:

  • 1 grote soeppan van 10 liter
  • 1 houten spatel
  • 1 grote soeplepel
  • 1 schuimspaan
  • 1 keukentang
  • 1 koksmes
  • 1 snijplank
  • 1 vergiet
  • 1 staafmixer

Ingrediënten:

  • 1 hamschijf met bot (500 gram)
  • varkenskrabbetjes (500 gram)
  • 1 stuk zuurkoolspek of ontbijtspek (250 gram)
  • 2 rookworsten
  • 1 kilo spliterwten
  • 1 knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 2 grote uien
  • 2 preien
  • 1 laurierblaadje
  • 1 flinke theelepel nootmuskaat
  • peperkorrels en zout naar smaak
  • 1 bosje bladselderij
  • 8 liter water

Bereiding van de erwtensoep:

01. Breng een zeer ruime hoeveelheid water (zeker 8 liter) met wat zout aan de kook.
02. Doe de spliterwten in een vergiet en spoel goed en lang af met koud water. Ga er ook even met je handen doorheen zodat er zoveel mogelijk zetmeel wegspoelt. Je hoeft de spliterwten niet te weken want ze gaan heel lang de hete pan in en daar worden ze mooi zacht van.
03. Als het water kookt dan doe je de erwten er in, samen met de hele hamschijf (met bot), de varkenskrabbetjes en het hele zuurkoolspek. Breng opnieuw aan de kook.
04. Wanneer alles weer kookt zet je het vuur iets lager. Pak de schuimspaan en schep het schuim dat boven op de soep is gaan drijven er voorzichtig af. Dit is heel belangrijk want als je het niet doet gaat het ten koste van de smaak.
05. Nu heb je alle tijd om de groenten voor te bereiden. Schil de knolselderij, aardappels en de winterpeen. Snijd de preien in de lengte door en spoel ze schoon onder de kraan. Ontvel de uien.
06. Snijd de knolselderij, aardappels en winterwortel in blokjes, de preien in ringetjes en snipper de uien. Hak het bosje bladselderij grof.
07. Nu kun je alle groenten aan de erwtensoep toevoegen.
08. Leg de peperkorrels bij elkaar op de snijplank en leg de platte kant van je koksmes erop. Druk goed totdat je ze hoort breken. Je kunt ze daarna nog wat fijner snijden als je dat prettig vind maar dat hoeft niet.
09. Als laatste voeg je zout naar smaak, de geplette peperkorrels, nootmuskaat en het laurierblaadje toe aan de erwtensoep. Goed doorroeren, weer aan de kook brengen, deksel op de pan en vuur op een laag pitje. Anderhalf tot drie uur laten pruttelen tot de erwten stukgekookt zijn, de groenten zacht en het vlees bijna uit elkaar valt. Tussendoor af en toe doorroeren dan koekt het niet aan de bodem vast.

grote-pan-erwtensoep

10. Na anderhalf tot drie uur haal je met een keukentang al het vlees en spek eruit en leg je het op een snijplank. Doe dit voorzichtig want het valt nu makkelijk uit elkaar. Verwijder de botjes en snijd het vlees fijn. Haal de rookworsten uit de verpakking en snijd ze in plakjes.
11. Neem een staafmixer en pureer de erwtensoep. Maak er echter geen erwten-crèmesoep van dus drie of vier rondjes draaien met de staafmixer is meer dan genoeg. Je moet nog wel wat groenten kunnen onderscheiden.
12. Doe al het vlees weer terug in de erwtensoep en roer goed door, de soep is nu nog niet heel dik. Proef en breng eventueel op smaak met wat peper en zout.
13. Zet het vuur uit, doe het deksel erop en zet de pan weg op een koele plek (schuur of kelder is prima). Je mag de pan met erwtensoep ook op het fornuis laten staan mits het niet te heet is in je keuken.

De volgende dag

Nu kan het genieten beginnen. Warm de snert langzaam op. Ondertussen vaak roeren zodat je heerlijke erwtensoep niet aan de bodem van de soeppan blijft plakken. Beleg ondertussen wat roggebroodjes met katenspek of zeeuwse spek en smeer er een lik pittige mosterd op. Ik vind Dijon mosterd het lekkerst. Schenk de soep in kommen en geniet van deze overheerlijke, zelfgemaakte erwtensoep!

Eet smakelijk!

Tip!

De erwtensoep die over is kun je heel makkelijk in porties invriezen in diepvrieszakken. Zo kun je de hele winter genieten van je zelfgemaakte erwtensoep!

erwtensoep-in-diepvrieszakken
0

About author

mlukowski

Gerelateerd

/ Misschien vind je dit ook leuk

zelfgemaakte-speculaas-brokken

Speculaas Recept

Lees verder...

There are 0 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *